شاید برایتان گیج کننده به نظر بیاید که درباره اهمیت مقابله با بحران آتش سوزی بر روی آب فکر کنید. گرچه آتش و دیگر سوانح اضطراری در هر جایی امکان رخ دادن دارند و همراه داشتن تجهیزات اطفا حریق مخصوص برای گروهی که توانایی به دست گیری موقعیت را داشته باشد ضروری است. قایق آتش نشانی به طور رسمی در سال 1809 زمانی که یک آتش نشان پمپ کوچکی را به یک کشتی یدک کش وصل کرد، اختراع شد.
گرچه این مدل قایق ها تا بعد از جنگ جهانی، عضو اصلی اداره آتش نشانی نبودند. در سال 1873 در شهر بوستون ایالات متحده آمریکا، اولین قایق آتش نشانی به طور اختصاصی برای عملیات امداد و نجات از آتش مورد استفاده قرار گرفت.
قایق های آتش نشانی معمولا برای مقابله با حریق هایی که در اسکله و کناره های ساحلی سازه ها اتفاق می افتند استفاده می شوند. آنها میتوانند به طور مستقیم به سمت آتش رفته، آن را محاصره کنند و از سازه های کنار آب محافظت کنند. همچنین آنها به طور تقریبی به منابع نامحدود آبی هم دسترسی دارند. زیرا پمپ های نصب شده بر روی تنه کشتی، توانایی مکش آب از دریا و پرتاب آن به سمت حریق را دارند.
کشتی های آتش نشانی همچنین می توانند برای کمک کردن در مواقعی که آتش نشانان به یک منبع اضافی آب نیاز دارند مورد استفاده قرار گیرند.
قایق های آتش نشانی چطور کار میکنند؟
به وسیله پمپ های مکنده ای که به بدنه قایق نصب شده اند، آب را به درون لوله های اصلی میبرند. سپس از آنجا به سمت لوله کشی های داخلی برای تقسیم بندی، هدایت میکنند. به طور متوسط، این پمپ ها میتوانند میزان 37,854 لیتر ( معادل 10,000 گالون ) آب را در هر دقیقه را به سمت نازل های پرتاب کننده آب قایق ها بفرستند.
اما بزرگترین کشتی آتش نشانی حال حاضر دنیا ( رنجر 4200 کلاس 343 ) می تواند میزان سرسام آور 189,270 لیتر ( معادل 50,000 گالون ) در دقیقه را پمپ کند!
یک قایق اطفا حریق برای خاموش کردن یک کشتی آتش گرفته ( یا آتش سوزی در ساحل یا لنگرگاه ) و نجات جان کسانی که در آنجا گیر افتاده اند، نیازمند جای گیری مناسب است تا بتواند هر دو وظیفه را به درستی انجام دهد.
بدنه ی قایق ها
عموما در مناطق و کشورهایی که آب و هوای خاص دارند مانند مناطق سردسیری، نوع قایق آتش نشانی متفاوت است، زیرا بدنه قایق باید 2 لایه باشد. همین نکته سبب میشود تا نوع دستگاه پمپ کننده آب هم فرق کند.